Oplever du at det trækker ind fra dine vinduer og døre? Er dine tætningslister blevet slidte eller begyndt at give sig? Så bør du overveje at få dem skiftet.
Hvis man ikke får dem skiftet, risikerer man at ens varme forsvinder ud og det kan komme til at koste mange penge. Derfor er det en god idé at tjekke sine tætningslister med jævne mellemrum.
Men hvordan skifter du dine tætningslister korrekt? Og hvilken skal du bruge? Denne guide vil hjælpe dig med at finde den rette løsning.
Hvad er en tætningsliste?
En tætningsliste er den bløde gummiliste, der bruges til tætning mellem to elementer. Man ser ofte tætningslister blive brugt ved vinduer og døre, hvor det er monteret mellem en ramme og karm eller i et hulrum mellem fals og karm, så listen tætner mod varmetab og træk.
Ordet tætningslister kan dog dække over mange forskellige typer gummilister, hvor vi har samlet de bløde lister under kategorien tætningslister og de solide lister under kategorien gummilister.
Hvorfor du skal skifte din tætningsliste?
Hvis du opdager utætheder eller træk, der kommer gennem et vindue eller en dør, kan det være en god ide at udskifte dine tætningslister. Utætheden kan være med til at give store varmetab, da den varme luft trænger ud og den kolde luft trænger ind. Med en effektiv tætningsliste kan du mindske udstrømningen af varmen og holde den ønskede temperatur væsentligt bedre, så varmeregningen bliver mindsket.
Hvis tætningslisterne er begyndt at være utætte, så er det vigtigt at få dem skiftet inden vinteren. Når du skal finde ud af om det er listerne der skal skiftes, er der nogle ting man bør undersøge.
Hvordan du tjekker om dine tætningslister holder tæt
Der er 4 ting du skal tjekke og holde øje med, når det kommer til tætningslister.
- Er den revnet eller har den løsnet sig?
- Hvis den ser slidt ud, har løsnet sig og er revnet, er det et tegn på at den ikke kan klare jobbet mere.
- Er tætningslisten stadig elastisk?
- Hvis du trykker den sammen og den springer hurtigt tilbage på plads, er den god. Hvis det tager tid eller den ikke springer helt ud, bør du udskifte den.
- Er det den rigtige størrelse der bliver brugt?
- Hvis tætningslisten er for lille, kan den ikke holde tæt. Hvis den er for stor, vil der være en utæthed da man ikke kan klemme elementerne korrekt mod hinanden.
- Er den monteret forkert?
- Hvis listen ikke er monteret rigtigt, vil den ikke tætne tilstrækkeligt. En tætningsliste skal altid påsættes hvor det er beregnet at være, så det bliver klemt korrekt mellem elementerne. Hvis den ikke er blevet sat lige på, bliver du nødt til at fjerne den og montere en helt ny.
TIP: Tjek det med et stykke papir
Et godt trick til at tjekke om det slutter tæt, er med papirs-testen. Åben døren eller vinduet og læg et stykke papir i klemme ved listen og luk igen. Herefter trækker du i papiret. Nu skulle du kunne føle noget modstand. Hvis papiret derimod glider nemt ud, betyder det at listen ikke tætner korrekt længere.
Hvordan skifter man sine tætningslister?
Monteringen af en tætningsliste skal gøres korrekt, for at sikre at tætningen virker optimalt og sikrer holdbarheden på gummilisten. Derfor har vi lavet denne guide, så du kan udskifte dine tætningslister på rette vis.
1. Fjern den gamle liste og alle rester af lim
Dette kan du gøre ved hjælp af en limskraber eller en spartel. Brug derefter rensebenzin eller acetone til at rense Først derefter skal du finde målene for dine nye tætningslister, så du kan sikre at alle mål bliver korrekt.
2. Lav et aftryk med modellervoks eller "lærernes tyggegummi"
For at måle hvor bred sprækken er, kan du placere voksen i falsen på dit vindue eller dør og luk derefter til, for at lave et aftryk du kan måle ud fra. Dette vil være målet du skal gå ud fra (normalt omtalt som højden) når du søger en ny tætningsliste
3. Find en tætningliste der passer aftrykkets mål
Du skal regne med at tætningslisten bliver trykket sammen mellem elementerne, hvor det anbefales at en tætning skal presses sammen mellem 20-30%. Derfor skal du give listen ca. 1 mm ekstra højde. Vælg ikke en liste der er for tyk, da dette vil give problemer med at lukke dit vindue eller dør
4. Klip tætningslisterne til
Mål det op du skal bruge og skær din tætningsliste til med enten en listesaks eller en hobbykniv, så du får skrå ender (45 grader) der passer sammen i hjørnerne hvor de skal mødes.
5. Sæt tætningslisterne fast
Nu er det tid til at sætte den nye tætningsliste op, hvor du tager en fals ad gangen. Inden monteringen skal du rengøre fladerne for skidt og snavs. Derefter fjerner du folien på listen for at frigøre den selvklæbende side, hvorefter du presser listen på falsen, eller fjern folien i takt med at du presser listen ind i falsen. Pres den ind imod indtil den sidder fast.
6. Tjek op om tætningen fungere optimalt
Inden arbejdet er helt færdigt, skal man tjekke op om listerne sider som de skal og tætner korrekt uden at listen er helt klemt. Her kan du igen gøre brug af papir-testen, ved at lægge et stykke papir i klemme. Når du derefter trækker i papiret igen, skulle du nu føle modstand.
I starten vil din dør eller vindue være lidt strammere at lukke i, men tætningslisten vil med tiden give og tilpasse sig til trykket.
Vi er altid klar til at hjælpe
Hvis du vil være helt sikker på hvilken tætningsliste du skal gøre brug af, har et spørgsmål eller har brug for anden rådgivning, så vil vi meget gerne hjælpe dig - kontakt os.
Hvilken tætningsliste skal jeg bruge?
Der findes flere forskellige typer tætningslister med forskellige funktioner, så det kan være svært at finde rundt i. Herunder kan du få lidt mere viden om de forskellige typer og om hvilken du bør vælge.
-
Svampegummi
Med dens lukkede og vandtætte overflade, er dette den perfekte tætningsliste når det kommer til vand. Denne type vil f.eks. være det korrekt valg som tætningsliste til en hoveddør. Den findes i mange former; firkantet, rund, som P- eller D-profil eller i mere specielle former. Kan findes både med eller uden selvklæb.
-
Cellegummi
Cellegummi er en tætningsliste med en åben cellestruktur, som er prisgunstig og fleksibel. Den bruges ofte til at modvirke lækage eller som forsegler, på steder hvor den bliver trykket helt sammen. Ofte brugt i industrien for den specielle klæbning.
-
Glasbånd
Den tætningsliste der er mest benyttet ved vinduer og døre er glasbånd. Den bruges blandt andet som tætning om selve glasset i vinduerne, da den er fleksibel og dens udformning hjælper til at sikre en ekstra tæt lukning mellem elementerne.
HUSK! Hvis dine tætningslister sidder ved udvendige vinduer og døre, er det vigtigt man bruger tætningslister af EPDM-gummi. Grundet dens fantastiske bestandighed overfor vand, ozon og vejret generelt, er EPDM-gummi den mest anvendte gummitype til tætning. Ved at gøre brug af andet materiale til udendørsbrug, risikerer man at tætningslisterne hurtigt bliver nedbrudt og falder fra hinanden. Læs mere om de forskellige gummiegenskaber her.