Toggle navigation
Tætningslister i cellegummi og svampegummi - Læs vores guide om hvordan du skifter og finder de rette tætningslister

Oplever du at det trækker ind fra dine vinduer og døre?  Er dine tætningslister blevet slidte eller begyndt at give sig? Så bør du overveje at få dem skiftet.

Hvis man ikke får dem skiftet, risikerer man at ens varme forsvinder ud og det kan komme til at koste mange penge. Derfor er det en god idé at tjekke sine tætningslister med jævne mellemrum.

Men hvordan skifter du dine tætningslister korrekt? Og hvilken tætningsliste skal du bruge? Denne guide vil hjælpe dig med at finde den rette løsning.


Hvorfor du skal skifte din tætningsliste

Hvis du opdager utætheder eller træk, der kommer gennem et vindue eller en dør, kan det være en god ide at udskifte dine tætningslister. Utætheden kan være med til at give store varmetab, da den varme luft trænger ud og den kolde luft trænger ind. Med en effektiv tætningsliste kan du mindske udstrømningen af varmen og holde den ønskede temperatur væsentligt bedre, så varmeregningen bliver mindsket.

Hvis tætningslisterne er begyndt at være utætte, så er det vigtigt at få dem skiftet inden vinteren. Når du skal finde ud af om det er listerne der skal skiftes, er der nogle ting man bør undersøge.

Hvordan du tjekker om dine tætningslister holder tæt

Der er 4 ting du skal tjekke og holde øje med, når det kommer til tætningslister.

 • Er den revnet eller har den løsnet sig?
  • Hvis den ser slidt ud, har løsnet sig og er revnet, er det et tegn på at den ikke kan klare jobbet mere.
 • Er tætningslisten stadig elastisk?
  • Hvis du trykker den sammen og den springer hurtigt tilbage på plads, er den god. Hvis det tager tid eller den ikke springer helt ud, bør du udskifte den.
 • Er det den rigtige størrelse der bliver brugt?
  • Hvis tætningslisten er for lille, kan den ikke holde tæt. Hvis den er for stor, vil der være en utæthed da man ikke kan klemme elementerne korrekt mod hinanden.
 • Er den monteret forkert?
  • Hvis listen ikke er monteret rigtigt, vil den ikke tætne tilstrækkeligt. En tætningsliste skal altid påsættes hvor det er beregnet at være, så det bliver klemt korrekt mellem elementerne. Hvis den ikke er blevet sat lige på, bliver du nødt til at fjerne den og montere en helt ny.

TIP: Tjek det med et stykke papir

Et godt trick til at tjekke om det slutter tæt, er med papirs-testen. Åben døren eller vinduet og læg et stykke papir i klemme ved listen og luk igen. Herefter trækker du i papiret. Nu skulle du kunne føle noget modstand. Hvis papiret derimod glider nemt ud, betyder det at listen ikke tætner korrekt længere.


Men hvilken type tætningsliste skal jeg bruge?

Når man taler om tætningslister, findes der flere forskellige typer med forskellige funktioner.

D og P profiler i svampegummi

Svampegummi

Med dens lukkede og vandtætte overflade, er dette den perfekte tætningsliste når det kommer til vand. Den findes i mange former; firkantet, rund, som P- eller D-profil eller i mere specielle former. Kan findes både med eller uden selvklæb.

Se mere om svampegummi

 

cellegummi

Cellegummi

Cellegummi er en tætningsliste med en åben cellestruktur, som er prisgunstig og fleksibel. Den bruges ofte til at modvirke lækage eller som forsegler, på steder hvor den bliver trykket helt sammen. Ofte brugt i industrien for den specielle klæbning.

Se mere om cellegummi

 

glasbaand

Glasbånd

Den tætningsliste der er mest benyttet ved vinduer og døre er glasbånd. Den bruges blandt andet som tætning om selve glasset i vinduerne, da den er fleksibel og dens udformning hjælper til at sikre en ekstra tæt lukning mellem elementerne.

Se mere om glasbånd

 


HUSK!
Hvis dine tætningslister sidder ved udvendige vinduer og døre, er det vigtigt man bruger tætningslister af EPDM-gummi. Grundet dens fantastiske bestandighed overfor vand, ozon og vejret generelt, er EPDM-gummi den mest anvendte gummitype til tætning. Ved at gøre brug af andet materiale til udendørsbrug, risikerer man at tætningslisterne hurtigt bliver nedbrudt og falder fra hinanden. Læs mere om de forskellige gummiegenskaber her.


Hvordan skifter man sine tætningslister?

Når du skal skifte din tætningsliste, skal du først fjerne den gamle liste og resterne af limen skal skrabes væk. Først derefter skal du finde målene for dine nye tætningslister, så du kan sikre at alle mål bliver korrekt. Her kan du f.eks. bruge modellervoks eller lærenes tyggegummi, til at finde den korrekte højde.

Placer voksen i falsen på dit vindue eller dør og luk derefter til, for at lave et aftryk du kan måle ud fra. Du skal regne med at tætningslisten bliver trykket sammen mellem elementerne og derfor bliver fladere med tiden, derfor skal du give listen 1 til 2 mm ekstra højde. Man bør altid tage mål for hver tætningsliste, da der kan være forskel på størrelserne ved de forskellige vinduer eller døre.

Hvis du vil være helt sikker på hvilken tætningsliste du skal gøre brug af, så kan du få rådgivning ved at kontakte os.

 

Flotte kantlister, gummilister og gummiprofiler

Vores specialister er altid klar til at hjælpe og rådgive!

Ring på telefon (+45) 75 88 21 22 eller send os en mail!

Send os en mail